torsdag den 1. oktober 2009

Anekdoter om skakspillere:)

Hvad er mere sjovt end de Store Mestres Eventyr i Skakhistorien?
Her er lidt sjove historier som jeg har oversat:

En super-stormester afslører skakkens virkelige væsen:

Tartakower i 1.Verdenskrig 1915.
Den berømte Stormester Savielly Tartakower startede engang en turnering med at tabe de 5 første partier, herudover var han en meget venlig person, og da en journalist syntes, der var noget han ville have uddybet, fik han sit interview:
”Stormester, hvordan vil De forklare hvordan det er gået Dem i denne turnering?” ”Jo”, svarede Tartakower, ”jeg havde tandpine under det første parti, og i andet parti havde jeg en slem hovedpine. I tredje parti kunne jeg næsten ikke flytte brikkerne pga. smerter i fingrene fra min gigt, og i det 4.parti havde jeg det ærlig talt ikke så godt.
Og hvad var det nu der skete i det 5.parti? Det kan jeg ikke rigtig huske, men skal man absolut vinde hvert enesteparti?”

Oversat fra http://www.anecdotage.com/browse.php?term=chess

Skak og kunst hører sammen:

Her ses Marcel Duchamp, ikke nem at leve sammen med!
Den berømte kunstner og skakspiller Marcel Duchamp blev gift med LydieSarazin-Lavassor I 1927. Hun kom fra en velhavende familie, og de penge der fulgte med hende, muliggjorde at han kunne male og spille skak!
På bryllupsrejsen tog han hver dag hen i skakklubben i Nice, og når han kom hjem brugte han adskillige timer på at studere skak.
Senere hen brugte han i øvrigt det meste af sin fritid på at spille skak iNice og omegn. Hun syntes det var lidt irriterende at han var så besat af skak, og en morgen han vågnede og stod op for at analysere lidt skak opdagede han til sin forbløffelse at det var en umulighed. Hans kone havde nemlig limet alle brikkerne fast til brættet. Deres ægteskab varede ½ år, det var nok ½ år for meget.

Meget frit af oversat fra: http://www.geocities.com/SiliconValley/Lab/7378/duchamp.htm

Mere om mandlige skakspilleres interesse for kvinder:

Alekhine elskede Chess, som var hans kat:)
Stormester og Verdensmester i skak, Alexander Alekhine blev engang interviewet af en spøgefuld journalist som spurgte ham om han foretrak damen (dronningen) på brættet eller i sengen?
Joeh, svarede Aljechin, det kommer skam an på stillingen.

Frit oversat fra http://www.anecdotage.com/index.php?aid=12497

Om skakspilleres evne til psykologisk krigsførelse under partiet:

Mecking er meget opmærksom på detaljerne- uden for brættet.
Stormester Henrique Mecking spillede som bekendt kandidatmatch mod Stormester Petrosjan engang for længe siden.
Stormester Mecking indgav en official protest under matchen, hvori han beskyldte Petrosjan for at sidde og sparke til bordet, for at røre alt for højlydt rundt i kaffen med teskeen, og for at sidde og lege støjende med en mønt ved bordet.
Den opmærksomme læser skal vide at han desuden henvendte sig 2 gange til dommeren i løbet af matchen for yderligere at klage over at Petrosjan trak vejret alt for højlydt.
Disse klager blev imidlertid afvist, hvorpå Mecking selv begyndte at sparke til bordet og lave lyde under partiet.Udsat for dette overvejede Petrosjan nøje hvad han skulle gøre, og slukkede for sit høreapparat. For øvrigt tabte Mecking matchen.

Petrosian før han fik høreapparat:)

Meget frit oversat fra http://www.geocities.com/siliconvalley/lab/7378/eccent.htm


Om skakspilleres formidable koncentrationsevne:

Gligoric vandt engang en turnering sammen med Reshevsky, der var en fin kage i præmie som de formentlig delte mellem sig.
Stormester Gligoric fortalte i et interview om en episode der fandt sted da han spillede i en skakturnering i England. Stillingen på brættet var meget kompliceret og han var helt fordybet i den, da noget fik ham til at kigge op og han så en nydelig kvinde som virkede bekendt og smilede til ham.
Når en nydelig kvinde kigger på én er man måske lidt tilbøjelig til at hilse på hende, og Gligoric sagde da også pænt ”Goddag” til hende, hvorpå hun til hans undren så fornærmet ud og skyndte sig væk. Bagefter opdagede Gligoric at det var hans kone han lige havde hilst på.

Frit oversat fra denne chess anedote side

Ingen kommentarer:

Send en kommentar