lørdag den 7. august 2010

This Is Not The BCM (British Chess Magazine)



I anledning af skakbogsudsalget hos London Chess Centre, har jeg erhvervet mig et morsomt lille hæfte, hvorfra der vil komme et par oversættelser over tid. Vi starter med et "fordansket" læserbrev fra brevkassen "Spørg Onkel Harry".



"Kære Onkel Harry.

Forleden aften i skakklubben kom jeg ud for en besynderlig oplevelse som jeg ikke umiddelbart kan se at der er taget højde for i FIDEs regler for skak.

Hvad synes du vi skulle have gjort?

Det startede med at en ukendt spiller fra Næsby der deltager i vores koordinerede skakturnering kom i den uheldige situation at han havde under 5 minutter tilbage af sin tid til resten af partiet, og stillingen på brættet var endog særdeles kompliceret.

Så kiggede han på stillingen på brættet med et udtryk som om han skulle kaste op, og pludselig råbte han "Bella!".
Med lynets hast kom pludselig en stor sort hund bragende gennem døren, løb hen til brættet, lagde forpoterne op på brættet, skubbede alle brikker hid og did, greb begge noteringslister i munden og tissede på skakuret, før den hastigt forsvandt ud af døren igen igen.
Da vi var kommet os over vores forbløffelse, afgjorde turneringslederen at spillerne skulle rekonstruere partiet og fortsætte spillet med et nyt, tørt ur.
Uheldigvis var de 2 spillere ueninge om hvor brikkerne skulle stå henne og uden noteringslisterne var der ingen af dem der kunne bevise at de havde ret.
Den ukendte spiller hævdede at han i et muntert øjeblik bare havde råbt efter sin kone i det håb at hun måske ville dukke op og komme med en kop kaffe og 2 småkager til ham, og han var lige så forbløffet over det der skete, som alle andre.
Nogen af de tilstedeværende syntes ikke at tro 100% på hans historie, men ville dog ikke ligefrem kalde ham en løgner.
Imidlertid må jeg dog sige at hvis nogen i fremtiden skal spille med Herr Rasmussen, så hold øje med hunden!
venlig hilsen
den bekymrede skakspiller fra Odense"
Onkel Harry svarer:
Det lyder sandelig som et nyttigt kæledyr!
Jeg har grundigt undersøgt FIDEs regler for skak og kan ikke finde en præcis henvisning til hvad man stiler op når en hund besætter skakbrættet.
Det er helt klart en overset problemstilling, som FIDEs udvalg vedr.skakspilets regler bør tage op og vurdere om der er brug for et særligt afsnit i Regelhåndbogen for at dække sådanne situationer.
De vil formentlig kunne passe det ind sammen med de andre nyttige regler omkring kodeks for påklædning, hvor meget alkohol der må indtages under partiet, "komme for sent-reglen" og dopingreglerne.
Oversætterens kommentar:Medbring altid godbidder i lommerne, det klarer de fleste situationer med hunde involveret)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar